Teendők az egészséges kutyákért

Teendők az egészséges kutyákértHázi kedvencünknek szeretünk mindent megadni, amire szüksége lehet. Fokozottan figyelni kell azonban arra, hogy odafigyeljünk a kutya egészségére. Cikkünkben azt fogjuk megnézni, hogy mit tudunk ehhez tenni.

Az első, amit tenni tudunk, de sokan mégsem figyelnek oda rá, hogy a kutyának megfelelő táplálékra van szüksége. A kutya súlyát, energiaszintjét, bőrét és szőrzetét, valamint gyomor működését, közvetlenül befolyásolja a táplálkozása. Nem elég csak bármilyen táplálékot a kutya elé tenni, figyelni kell arra, hogy milyen tápértékeket tartalmaz. Hiába választjuk meg a táplálékokat, figyelni kell arra is, hogy a kutya elfogyasztja-e. Ha nem, akkor változtatnunk kell.

A következő dolog, amit tenni tudunk, hogy rendszeresen visszük állatorvoshoz a kutyát, nem csak akkor, amikor már nagyon nagy a baj. Fiatalabb korban ez legalább évente két alkalmat kell, hogy jelentsen, idősebb korban gyakrabban is meglátogathatjuk az állatorvost a biztonság kedvéért.

A kutya egészségére a megfelelő mennyiségű mozgás is hatással van. Az egészségesen táplálkozó kutyus energiatöbblettel kell, hogy rendelkezzen, azt pedig valahol le kell tudnia vezetni. Ha nem biztosítunk megfelelő mozgási lehetőségeket számára, akkor otthonunkat fogja szétszedni a kutya, valamint szorongással, viselkedési problémákkal járhat számára.

A megfelelő ápolásra is oda kell figyelni. Ilyenek pl. a szájápolás (fogápolás) és a szőrápolás is. A kutya fogaira lerakódó fogkő komoly problémákhoz vezethet, így rendszeresen tisztítsuk a fogait otthon, valamint mutassuk meg állatorvosnak is, aki szakszerű fogtisztítást is tud végezni, ha szükség van rá.