PRK vagy Femto lézeres szemműtét?

PRK vagy Femto lézeres szemműtét?Ha ma lézeres szemműtétet szeretnénk végeztetni, akkor a három kezelés közül választhatunk: PRK, Lasik és Femto. Ezek közül a Lasik kezelést sok hazai klinika nem végzi, mivel lényegesen nagyobb kockázatokkal jár, mint a másik két eljárás. Cikkünkben a PRK és a Femto kezelések fogjuk összehasonlítani.

A PRK az egyik legegyszerűbb, azonban még a több mint 15 éves múlt ellenére is legkeresettebb megoldás, köszönhetően az árának, és a vele elérhető kiváló eredménynek. A kezelés a szem felszínén történik. A PRK hátránya, hogy az első napokban idegentest érzés, fényérzékenység jelentkezik. A PRK lehet egyénre szabott és nem egyénre szabott is. A nem egyénre szabott azt a kezelést jelenti, amit gyakorlatilag 20 éve fejlesztettek ki. A PRK egyénre szabott változatával már lényegesen jobb látás érhető el, mert a kezelés tekintetbe veszi a beteg fénytörési hibájának egyéni variációit. Ez már kicsit drágább, mint az egyszerű PRK kezelés, azonban jelentősen jobb eredményt lehet vele elérni.

A Femto kezelés a lézerkezelések egyik legújabb formája, a PRK-hoz hasonlóan biztonságos, azonban nincs az ott jelentkező idegentest érzés, fényérzékenység köszönhetően a szaruhártyából kialakított védőlebenynek. A gyógyulása gyors, akár már másnap lehet autót vezetni utána. Hátránya, hogy két lézerre van szükség az elvégzéséhez, ami jelentősen növeli a kezelés árát.