Az egészséges táplálkozás alapjai

Az egészséges táplálkozás alapjaiTáplálkozásunk egészségessé tétele sokkal könnyebb ma, mint valaha is volt, köszönhetően többek között az internetnek. Az interneten rengeteg információ áll rendelkezésünkre, valamint az egészséges élelmiszer webshopoknak köszönhetően beszerezni is könnyű az alapanyagokat, élelmiszereket. Lássuk, hogy milyen alapfogalmakkal kell tisztában lenni, ha ki akarjuk használni az egészséges táplálkozás előnyeit.

Étrendünk összeállítása legyen minél változatosabb, ne csak mindig a megszokott ételeket készítsük, fogyasszuk, hanem merjünk újakat kipróbálni. Minél több különböző ételt fogyasztunk, annál nagyobb az esélye, hogy szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájut.

Ezeket az ételeket készítsük minél kevesebb szóval, és elkészítés után soha ne sózzuk az ételeket, mivel ez még egészségtelenebb ételeket eredményez.

Nem csak a sót, hanem a zsíros ételeket is mérsékeljük, az ételek elkészítéséhez használjunk inkább margarint, vagy olajat. Az elkészítés módjánál inkább pároljuk az ételeket, mint süssük, valamint a rántás helyett is előnyösebb pl. a habarás.

Az édességek, sütemények fogyasztását mérsékeljük, maximum heti néhány alkalommal fogyasszunk édességet, és akkor sem étkezés helyett, hanem közvetlenül utána. A sóhoz hasonlóan a cukrot is próbáljuk minél jobban mellőzni ételeinkből, ha mégis muszáj használni, jobb megoldás a cukor mézzel, vagy egészséges cukorhelyettesítővel történő kiváltása.

A megszokott pékáruk helyett fogyasszunk inkább barna, vagy teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, ugyanis ezek jelentősen egészségesebbek, mint a fehér kenyerek és társai.