A szállítmányozás bemutatása

A szállítmányozás bemutatásaA szállítmányozás és a fuvarozás tevékenységet gyakran azt gondolják emberek, hogy ugyanazt jelentik, azonban ez nem így van. A fuvarozás a szállítmányozás egy része, az áru fizikai mozgatását jelenti egyik pontból a másikba. A szállítmányozás a teljes folyamat megszervezését jelenti az engedélyektől a fuvarozásig.

A szállítmányozási tevékenységet végezheti az áru tulajdonosa is, de ugyanúgy kiadhatja külső cégnek, mint az árumozgatás minden egyéb részét is. A szállítmányozó aztán megszervezi a fuvarozás minden részletét. Olyan dolgokra kell itt gondolni, mint pl. az áru tárolásának megszervezése, szerződés kötése az áruszállítási folyamatok résztvevőivel, az előírások, szabályok betartásának elősegítése. A szállítmányozó feladata, hogy ezeket a folyamatokat a lehető leggazdaságosabban szervezze meg, hogy az áru biztonságosan eljusson a végpontba, a kitűzött határidőn belül.

Ezeket a feladatokat úgy végzik a szállítmányozók, hogy rendelkeznek kapcsolatokkal, ismeretekkel, ismerik a fuvarozó cégeket, a vonatkozó jogszabályokat. Mivel az áru tulajdonosai ezekkel az ismeretekkel általában nem rendelkeznek, így csak rengeteg plusz munkával vagy kevésbé hatékonyan tudnák megszervezni az áru mozgatását saját maguknak.

A szállítmányozás maga történhet közúton, vasúton, repülővel és hajóval is. A legelterjedtebb a közúti és a vasúti szállítmányozás hazánkban, köszönhetően a kis távolságoknak és a repülőterek, kikötők alacsony számának.