A laktózérzékenység problémája

A laktózérzékenység problémájaA laktózérzékenység rengeteg embert érint valamilyen formában. A probléma oka a laktáz enzim hiánya. Ez az enzim végzi a tejcukor lebontását, azoknál az embereknél, akiknél hiányzik ez az enzim, problémát jelent a tejcukor lebontása, megemésztése, melynek következtében hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezhet a tej, tejtermék fogyasztását követő néhány órában. A problémák nem mindenkinél jelentkeznek egyforma mértékben, attól függ, hogy az emberek szervezete mennyi laktázt termel.

A laktózérzékenység oka több -féle is lehet. A leggyakoribb a születéskori rendellenesség, de a természetes öregedéssel járó laktózérzékenység is gyakori. Ennek oka, hogy az emberi szervezetnek csak az első néhány évben van szüksége tejre, így a laktáz enzim aktivitása sokaknál idővel megszűnik.

A probléma két megoldással lehet kiküszöbölhető. Az egyik a laktáz tabletta fogyasztása tejtermékek fogyasztása előtt közvetlenül. Ennek hatására laktáz enzimek termelődnek a szervezetben, melyek segítenek lebontani az adott tejtermékekben található tejcukrot.

A másik megoldás a laktózmentés étkezés. Ma már gyakorlatilag minden ételből lehet vásárolni laktózmentes típust. Nem csak tejet és a népszerű tejtermékeket, hanem akár laktózmentes csokit is lehet vásárolni, így senkinek nem kell lemondania semmilyen finomságról csak amiatt, mert laktózérzékenységgel küzd. Akiknél a laktózérzékenység nem olyan komoly formában jelentkezik, azok akár fogyaszthatnak olyan készítményeket is probléma, tünetek nélkül, melyek kevés tejcukor tartalommal rendelkeznek.