Balatonmáriafürdő története

Balatonmáriafürdő történeteBalatonmáriafürdő a Balaton déli partjának egyik legkedveltebb üdülőhelye, köszönhetően természetesen a Balaton partjának és a helyi strandnak. A turizmus nagy része a nyári időszakra koncentrálódik, Balatonmáriafürdő szállásai is ekkor vannak telítve.

A községet 1896-ban alapították, ekkor még a Festetics család birtoka volt a település helye, akik az 1600-as évek végétől birtokolták a mai települést és a környező területet. Az 1800-as évek végén a szőlőtermelés volt a terület fő feladata, amelyhez szorosan kapcsolódott természetesen a borkészítés is. Ebben az időszakban kezdett a településen kialakulni a fürdőzés, a turizmus, mint a helyi ipar egyik meghatározó része.

A következő jelentős változást a második világháború hozta, bár harcok nem voltak a településen, az többször is gazdát cserélt a szovjet és a német csapatok között.

Az első turizmussal kapcsolatos jelentős fejlődést az 1969-es kikötő megépítése hozta magával. Azóta a nyári időszakban rendszeres a hajózás Balatonmáriafürdő és a Balaton északi partjának főbb kikötői között.

Balatonmáriafürdő profilját manapság a Balaton parti strand határozza meg. A strand a kikötőtől nem messze található, 7 szabad stranddal rendelkezik. Nem csak fürdésre, hanem sétálásra, nézelődésre is kiváló lehetőséget nyújt a strand környezete, a Bernáth Aurél sétány, amelynek végén egy, a Balatonba hosszan benyúló móló található.

A móló népszerű horgászhely, köszönhetően többek között a viszonylag mély, lassú áramlású víznek.