A cégkivonat és a cégmásolat közötti különbségek

A cégkivonat és a cégmásolat közötti különbségekA céggel kapcsolatos hivatalos ügyek intézéséhez gyakran szükség van egy igazolásra a vállalkozásról. Ez az igazolás általában a cégkivonat vagy a cégmásolat szokott lenni. A két dokumentum nagyon hasonló tartalomban is, és abban is, hogy beszerezhető hiteles cégkivonat is hiteles cégmásolat is.

A cégkivonat és a cégmásolat közötti különbségek

A különbséget a két dokumentum között az adja, hogy a cégkivonat az éppen aktuális adatokat tartalmazza egy vállalkozásról, a cégmásolat pedig visszamenőleg is tartalmaz minden adatot, akkor is, ha azok közben már törölve lettek. Ha egy céget ellenőrizni szeretnél, pl. hogy egyáltalán hivatalosan be van-e jegyezve, felszámolás alatt áll-e esetleg, vagy arra vagy kíváncsi, hogy jelen pillanatban ki az ügyvezetője, akkor a cégkivonat beszerzése elegendő. A cégkivonat az esetek többségében elég a hivatalos ügyek intézéséhez is.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor szükség van egy cég történetére, korábbi vezetőire, adataira. Ha például egy vállalkozással szeretnél komolyabb kapcsolatba lépni, vagy egy céget szeretnél megvásárolni, akkor gyakran szükség van a cég múltjának adataira is.

Hiteles vagy nem hiteles cégkivonat, cégmásolat

Nem csak azt kell eldönteni, hogy cégkivonatra vagy cégmásolatra van szükséged, hanem azt is, hogy hiteles vagy nem hiteles dokumentumot szeretnél. Ha csak az információkra vagy kíváncsi, nem hivatalos ügyintézéshez van szükség az adatokra, akkor a nem hiteles, akár letöltött változat is megfelelő. Pályázati, banki, hivatalos ügyintézéshez hiteles cégkivonatra, cégmásolatra lehet szükség.