A szürkehályog és a látásprobléma kezelése

A szürkehályog és a látásprobléma kezeléseA szürkehályog problémája rengeteg, főleg idősebb ember érint valamilyen formában. Kialakulásának több oka is lehet, a leggyakoribb a természetes öregedés hatására kialakuló szürkehályog, de sérülés hatására, fizikai vagy kémiai hatás eredményeként, valamint születéskor is alakulhat ki szürkehályog. A probléma jellegzetessége, hogy műtét nélkül vaksághoz vezet. Ez a műtét a szürkehályog műtét.

A szürkehályog fő tünete a homályos, elszürkült látás. Általában fokozatosan alakul ki a probléma, kezdetben alig észrevehető, később azonban már korlátozni tudja az embereket a mindennapi élet teendőinek elvégzésében is. Ilyenkor szokták általában a szürkehályog műtétet elvégezni, de a kezdeti stádiumban is véglegesen kezelhető már műtét úton a probléma.

A szürkehályog műtét a természetes szemlencse eltávolítását, műlencsére történő cseréjét jelenti. Ez veszélyesebbnek hangzik, mint amilyen valójában, ugyanis szinte rutinműtétről van szó, minimális veszélyekkel.

A műlencse egy olyan rugalmas, szövetbarát anyagból készül, amit a szervezet reakció nélkül el tud fogadni. A modern műlencsék ráadásul nem csak a szürkehályog problémáját tudják javítani, hanem a szem fénytörési hibái is javíthatók segítségükkel, így a szürkehályog műtét után a szemüveget, kontaktlencsét is el lehet felejteni.

Maga a műtét teljesen fájdalommentes és altatás nélkül történik. Injekció beadására sincs szükség, köszönhetően a helyi, szemcseppes érzéstelenítésnek. Az alkalmazott bemetszés olyan kicsit, hogy varrat nélkül, magától összetapad a műtét helye.