Melyik a jobb, a kézi vagy az elektromos raklapemelő?

Melyik a jobb, a kézi vagy az elektromos raklapemelő?Egy raktárban szinte minden raklapon érkezik, és az áru mozgatása, kezelése is raklapon történik. Ahhoz, hogy ez egyszerűen menjen, szükség lesz egy eszközre. Ez az eszköz az ún. raklapemelő (közismertebb nevén béka), amelyből kézi és elektromos változat is létezik.

A kézi raklapemelők mellett a legfőbb érv, hogy áruk jóval olcsóbb, mint az elektromos változatoké, így elterjedtebbek. Nem csak olcsóbb, hanem kisebb eszközről is van szó, mivel nincs benne, ami hajtja. Használatuk nagyon egyszerű, minimális gyakorlattal használható. A használat során azonban elég nagy erőkifejtésre lesz szükség. Kézzel kell mozgatni az árut, és magasra is kézi erővel tudjuk felemelni a raklapot, bár a raklapemelő elég sokat segít azért.

Az elektromos raklapemelők ezzel szemben drágábbak, viszont sokkal egyszerűbben használhatók. Ugyan kezelésükhöz egy tanfolyamot kell elvégezni, elvégzése után azonban nem kell megszakadni munkavégzés közben, ugyanis az elektromos raklapemelőt csak irányítani kell, a munka jelentős részét saját maga végzi. Elektromos raklapemelővel gyorsul is a munka, így a munkavégzés hatékonyságát is javítani lehet segítségével. Kézi raklapemelőnél viszonylag kis távolságra lehet csak az árut eljuttatni, ugyanis a dolgozóknak kézi erővel kell a raklapemelőt mozgatniuk. Az elektromos raklapemelő azonban gépi erővel közlekedik, így hosszabb árumozgatást is lehetővé tesz.